Wegański boczek – niby kokos i marchewka a jednak boczek?
Ok, szczerze? Nie musicie mi wierzyć, że to jest super - ale spróbujcie. Mega umami i nadaje się do wszystkiego, nawet jajecznicy czy carbonary! 🙂

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Opowiadłam wam kiedyś jak Michała przekonywałam do rzucenia mięsa?

W dużym skrócie (więcej na insta) na mój pomysł porzucenia mięsa Michał powiedział „Żonka – Ty nie jedz jak chcesz – ja będę jadł bo za bardzo lubię mięso… a boczek… mmm”

Niewiele myśląc udałam się na poszukiwania boczku bez mięsa. Od razu wiedziałam, że tofu czy seitan odpadają.

A już w ogóle byłoby najlepiej, gdybym mogła go zrobić sama i… tak trafiłam na Tabithę Brown i Jadłonomię.

Po ~10 próbach i 6 przepisach udało mi się znaleźć swój własny.

Taki który nawet mój mięsożerny drugi połówek wcina i nie tęskni za orginałem!

O czym warto pamiętać?

  • Od podstawy – często słyszę jakieś plotki o tym, że grzybów się nie myje bo pochłaniają wodę. Tak wchłaniają wodę jak gąbką ale TAK musicie je umyć! Najlepiej je szybko przemyć i od razu wysuszyć.
  • Grzybów się nie soli przed obróbką termiczną bo „puszczają” wodę i zamiast się piec / smażyć – gotują się, czego nie chcemy. Na dobrą sprawę to sos sojowy jest już delikatnym nadwyrężeniem tej zasady.
  • Do tego przepisu możecie dodać też sól wędzoną i zachęcam was do spróbowania marynaty przed wrzuceniem do niej składników.
  • Jak macie mandolinę, możecie jej użyć do cięcia marchewki, ale zwykła obieraczka w zupełności wystarczy. 

Porcji:

Dużo

Czas:

55 min

Czas aktywny:

25 min

Dobre na:

Śniadanie i kiedy masz ochotę 🙂 

Składniki 

(na jedną porcję kokosa, boczniaków lub marchewki):

Składniki mokre:

  •  2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
  • 1 łyżka oleju (neturalnego w smakum np. rzepakowy)
  • 1 łyżeczka koncentratu dymu wędzarniczego (możesz go nie dodać, ale daje fajny podwędzony smak a możesz go kupić w kuchniach świata)

Składniki suche:

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cayenne (lub innej ostrej papryki)

Główny składnik (wybierz 1 lub ile chcesz):

  • 1 szklanka płatków kokosowych
  • 2 marchweki
  • dużych boczniaków

Sprzęty

  • Blacha & papier do pieczenia do zapiekania
  • Miska do wymieszania zalewy & głównego „boczku”
  • Trzepaczka
  • Deska do krojenia
  • Nóż

Instrukcja krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Główny składnik boczku pokrój (boczniaki jak chcesz, marchewkę najlepiej na cieńkie plastry obieraczką a płatki kokosa zostaw)
  2. Odmierz składniki mokre i wrzuć do miski
  3. Przygotuj przyprawy
  4. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni

Wykonanie:

  1. Wymieszaj składniki mokre
  2. Dodaj przyprawy i wymieszaj, tak, żeby nie zostały grudki przypraw (nic się nie stanie jak zostaną, ale lepiej bez)
  3. W masę wmieszaj „główny” składnik boczku (jak robisz 3 opcje, to przygotuj 3 miski)
  4. Marchewce daj się pomoczyć przez 10 min, boczniaki tylko delikanie obtocz w zalewie, żeby nie wchłonęły za dużo wody.
  5. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tak, żeby każdy kawałek boczku miał przestrzeń

Pieczenie i podanie:

  1. Piecz przez 15 -20 min w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (mieszając co 5 min)
  2. Po 10 min włącz grill 
  3. Jedz na zimno, ciepło, samo lub w jajecznicy czy na kanapce 🙂 

SMACZNEGO! 🙂 

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Carbonarra z dynią - kremowy comfort food na jesień - Projekt Gotowanie | Kasia Wocław - […] Przepis na boczniakowy boczek znajdziesz tutaj. […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This