Wstęp
Dlaczego ten przepis?

O czym warto pamiętać?
- Dowolny kalafior się tutaj sprawdzi
- Jak masz mniej czasu, możesz podgotować kalafior delikatnie
- Na dole jest też opis zrobienia tego w piekarniku.

Porcji:
2
Czas całkowity:
45min
Czas aktywny:
35 min
Dobre na:
Obiad
Składniki
Stek z dyni
- 1 kalafior (a w sumie jego część resztę można wykorzystać do innego przepisu)
- 1 łyżka masła klarowanego (lub innego oleju)
Polewa
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka papryki zwyłej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- odrobina soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilli (jak lubisz ostre)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Sprzęty i inne
- Patelnia
- Miseczka
- łyżka
- pędzel do smarowania (mozesz też to zrobić łyżką)
Instrukcja krok po kroku
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Kalafior umuj i ukrój 2 plastry ze środka – 1 cm grubosci każdy
- Posól i popieprz
- Na wolnym ogniu (u mnie 5/15) rozgrzej patelnię i dodaj na nią masło
- W tym czasie przygotuj polewę do smarowania
- Jedną stronę kalafiora posmaruj polewą
- (nie zużywaj całej, po położeniu na patelnie będziemy smarować drugą)
- Połóż kalafior na patelnie, posmarowaną częścią na dół
- Górną część posmaruj resztą polewy
- Pozwól kalafiorowi się smażyć tak 5-6 min następnie obróć (zmniejszając ogień odrobinę)
- Po 3-4 min zajrzyj do kalafiora i zobacz czy jest wystarczająco miękki (celujemy w al dente) i jest ładnie brązowy od spodu.
- Jak wolisz bardziej miękki to potrzymaj dłużej.
- ALTERNTYWA – Altenatywnie, możesz rozgrzać piekarnik do 200 st, położyć kalafior na balsze i po 10 min obrócić. A po kolejnych 10 min zajrzyj i wyciągnij z piekarnika. Jak wolisz bardziej miękki to potrzymaj dłużej.l
Z czym podać?
Ze wszystkim, możesz ugotować kaszę do tego, zrobić puree ziemniaczane i jakaś sałatkę – co Ci ślina na synapsy przyniesie.
Co dalej?
Zostaw komentarz i powiedz jak Ci smakowało. Jak jesteś na insta, wrzuć u siebie na stories i oznacz @projekt.gotowanie będzie mi bardzo miło.
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy