Stek z kalafiora – czyli kalafior w odsłonie WOW
Taka troszkę inna wersja kalafiora, z efektem WOW, a małą ilością pracy. Sama radość.

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Cześć Kochani, dzisiaj będzie o kalafiorze! A na bloga wjechał właśnie szybki przepis na stek z kalafiora. Tak – stek z kalafiora. Jest sposób dzięki któremy zamienisz to zdrowe (acz czasem nudne) warzywo w coś z efektem WOW!🥳
Mi zawsze kalafior kojarzył się z dzieciństwem i wakacjami – taki letni obiad, u babci. Kalafior ugotowany lekko al dente, zalany masłem z bułką tartą. Do tego ziemniaki, jajko sadzone, sałata z kwaśną śmietaną i kefir. Jejku – jakie to było dobre i proste jedzenie. Też masz takie wspomnienia? Z czym Tobie się kojarzy kalafior?
Kalafior czy biały, czy pomarańczowy czy też romanesco (ten zielony, wyglądający troszkę jak przybysz z innej planety) ma szereg wartości odżywczych. Dzięki nim przeciwzapalnie, wspomaga serce, wspomaga pracę mózgu (ma duużo witaminy B), działa dobrze na układ nerwowy (dużo sodu i potasu) i… zawiera mało kalorii przez co super sprawdza się na dietach redukcyjnych (24kcal / 100g).
Jak kupujesz kalafior w sklepie popatrz na jego wygląd – tak, to tak troszkę konkurs piękności – jego kolor (najlepiej jest jasny), bez ciemnych plam i przebarwień. Różyczki powinny być zbite i nie kruszyć się łatwo.
❓A co jeśli w sklepie są tylko kalafiory z przebarwieniami? Takie też warto przygarnąć, o ile te przebarwienia są brązowe (a nie czarne) a ich tekstura nie jest maziowata. Brązowe plamki to często wynik utleniania – czyli wystawienia na słońce i powietrze – podobnie jak u innych roślin (np. 🍏). Plamy możesz zeskrobać nożem. Jeśli kupisz taki kalafior, najlepiej go zjeść szybko, bo możesz przechowywać go krócej.
Co do przechowywania kalafiora – ja swój trzymam w lodówce, dzięki temu jest dłużej świeży i twardy. A świeży kalafior = słodki kalafior 🙂 Kalafior też się super mrozi.
I jeszcze jedna ciekawostka – kalafior pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kapustą cypryjską.
P.S
Mam też dla was kod rabatowy do @ekowarzywniakpl, dający wam -5% na zamówienia, do końca stycznia. Wpiszcie po prostu “projektgotowanie” przy finalizowaniu zamówienia na – https://eko-warzywniak.pl/
 

O czym warto pamiętać?

  • Dowolny kalafior się tutaj sprawdzi
  • Jak masz mniej czasu, możesz podgotować kalafior delikatnie
  • Na dole jest też opis zrobienia tego w piekarniku.
Kostka z dynią

Porcji:

2

Czas całkowity:

 45min

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

Obiad

Składniki

 Stek z dyni

  • 1 kalafior (a w sumie jego część resztę można wykorzystać do innego przepisu)
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub innego oleju)

Polewa

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki zwyłej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • odrobina soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli (jak lubisz ostre)
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Sprzęty i inne

 

  • Patelnia 
  • Miseczka
  • łyżka 
  • pędzel do smarowania (mozesz też to zrobić łyżką)

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Kalafior umuj i ukrój 2 plastry ze środka – 1 cm grubosci każdy
  2. Posól i popieprz
  3.  Na wolnym ogniu (u mnie 5/15) rozgrzej patelnię i dodaj na nią masło
  4. W tym czasie przygotuj polewę do smarowania
  5.  Jedną stronę kalafiora posmaruj polewą
    • (nie zużywaj całej, po położeniu na patelnie będziemy smarować drugą)
  6.  Połóż kalafior na patelnie, posmarowaną częścią na dół
  7.  Górną część posmaruj resztą polewy
  8. Pozwól kalafiorowi się smażyć tak 5-6 min następnie obróć (zmniejszając ogień odrobinę)
  9. Po 3-4 min zajrzyj do kalafiora i zobacz czy jest wystarczająco miękki (celujemy w al dente) i jest ładnie brązowy od spodu. 
  10. Jak wolisz bardziej miękki to potrzymaj dłużej.
  11. ALTERNTYWA – Altenatywnie, możesz rozgrzać piekarnik do 200 st, położyć kalafior na balsze i po 10 min obrócić. A po kolejnych 10 min zajrzyj i wyciągnij z piekarnika. Jak wolisz bardziej miękki to potrzymaj dłużej.l

Z czym podać?

Ze wszystkim, możesz ugotować kaszę do tego, zrobić puree ziemniaczane i jakaś sałatkę – co Ci ślina na synapsy przyniesie.

Co dalej?

Zostaw komentarz i powiedz jak Ci smakowało. Jak jesteś na insta, wrzuć  u siebie na stories i oznacz @projekt.gotowanie będzie mi bardzo miło.

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This