Stek z dyni – nieoczywisty sposób na wykorzystanie dyni!
No dobra - to są 3 przepisy w jednym bo i fasolkowe frytki i puree z kalafiora... No ale danie jest na tyle niestandardowe, że chcę wam jedzenie go ułatwić najbardziej jak potrafię bo... mega warto.

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Bo mogę! I wy możecie! 🙂

Nie jedząc mięsa a raczej jedząc go mało, komponowanie posiłków stało się małym wyzwamiem. 

I czasem nachodzi nas ochota na coś bardziej „mięso-podobnego”.

Co prawda, ja wyznaję zasadę, że wmawianie komuś, że burak będzie smakował jak mięso – nie ma najmniejszego sensu.  Ale już przerabianie warzyw na dania które są inspirowane daniami mięsnymi i nadawanie im unikalnego charakteru – ma sensu bardzo dużo.

Nie tylko uczy nas jeść więcej warzyw, ale też poszerza nam horyzonty jedzeniowe!

O czym warto pamiętać?

  • Panierka do frytek z fasoli zawiera bułkę tartą – jak chcecie bezglutenowo to – weźcie sezam lub BG bułkę tartą. Ja jestem fanką mieszanki
    • sezam (1/2o bjętości)
    • płatki kokosowe (1/4objętości)
    • płatki drożdżowe / parmezan (1/4 objętości)
  • Analogicznie – frytki maczamy w jajku – jak ma być wegańsko to możecie użyć albo mieszanki wody i mąki z ciecierzycy lub skrobi kukurydzianej (będzie bardziej chrupkie)
  • Frytki z fasolki szparagowej możecie bez problemuy zastąpić zapiekanymi ziemniaczkami czy czymś innym na co macie ochotę.
  • Przypominam: Pestek z dyni hokkaido nie jemy!
  • W przepisie jest śmietana / jogurt grecki możecie go zastąpić śmietanką kokoswą
  • Co zrobić z wodą po gotowaniu kalafioru i pietruszki? Na insta @projekt.gotowanie w zapisanych relacjach (przepisy z Q&A) macie inspirację na zupę z resztek
Kostka z dynią

Porcji:

2

Czas całkowity:

 45min

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

Obiad

Składniki

 Stek z dyni

  • 2 plastry dyni (najlepiej górna część dyni piżmowej)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła 
  • 5-6 listków szałwii (może być suszona)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Frytki z fasolki szparagowej:

  • 300g fasolki szparagowej
  • 1 jajko 
  • 50g parmezanu
  • 50g bułki tartej
  • chilli
  • sól i pieprz

Puree z kalfiora i pietruszki

  • 350 g kalafiora (pół głowki)
  • 2 średnie pietruszki (korzeń)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml jogrutu / śmietanki

Sprzęty i inne

 

  • Blacha
  • Patelnia
  • Blender
  • Łyżka
  • Garnek 
  • Miski do panierowania

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

Kolejność jest pukładana tak, żeby zoptymalizować czas gotowania. 

Jak chcesz którąś część robić osobno to patrz po literkach – F – frytki; D – Dynia; P – Puree

  1. [F] Odkrój końcówki od fasolki i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut
    • Pamiętaj – im krócej coś się gotuje tym bardziej musimy dosolić wodę, żeby sól weszła wgłąb.
  2. [P]Obierz pietruszkę i pokrój w 3-4 cm kawałki
  3. [P]Rozdziel kalafiora na różyczki
  4. [D]Dynię obierz i zrób niej „płaskie kawałki” wielkości średniego steka
  5. [F]Bułkę tartą wymieszaju ze startym parmezanem, solą i chilli.
  6. [F] Jajko rozbełtaj i dosól
  7. [F] Rozgrzej piekarnik do 190 stopni
  8. [F] Ostudzoną fasolkę zamocz najpier w jajku a później w panierce i odłóż ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. [F] Włóż do rozgrzanego pierkanika na 25 min (sprawdzaj co jakiś czas)
  10. [P] W garnku ułóż kalafiora i pietruszkę, osól i gotuj okm 15-20 min (do miękkości)
    • Jak masz TM to możesz to zrobić w TM
  11. [D] Rozgrzej patelnię i nalej tam olej
  12. [D] Na średnio niskim ogniu smaż dynię. obracając ją co 3 minuty
  13. [P] Po zakończeniu gotowania kalafioru, odcedź go (zachowując wodę jak chcesz), dodaj przyprawy i śmietankę i zblenduj na gładką masę.
    • Do podania trzymaj pod przykryciem.
  14. [D] Po 15 minutach dodaj do patelni masło, szałwię i czosnek
  15. [D] Pochyl patelnię tak, żeby cały tłuszcz z szałwią i czosnkiem znalazł się na jednej stronie i podlewaj dynię rozpuszczonym masłem z obu stron.
    • To też jest moment, żeby dosolić dynię.
  16. Skłądanie: Możesz albo podać wszystko razem na talerzu albo wyłożyć na stół niech domownicy się częstują.

Co dalej?

Zostaw komentarz i powiedz jak Ci smakowało. Jak jesteś na insta, wrzuć  u siebie na stories i oznacz @projekt.gotowanie będzie mi bardzo miło.

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This