O czym warto pamiętać?
- To jest tylko przepis – wszystkie porady rosołowe są tutaj.
Porcji:
2
Czas całkowity:
5h
Czas aktywny:
35 min
Dobre na:
Obiad / kolacja
Składniki
Mięso
- 300 g szpondra wołowego (najlepiej z kością)
- 100-150g podrobów (u mnie zwykle serca)
- Szyja z indyka (lub udko z indyka jak chcecie więcej mięsa – np. na kostkę)
- 1 ćwiartka z kurczaka (ew. 2 nogi)
Warzne jest, zeby były 3 różne rodzaje mięsa wtedy smakuje najlepiej! 🙂
Warzywa
- 3 średnie (2 duże) marcheki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 1 por (zielona część będzie super – białą możecie użyć do czegoś innego!)
- 1 cebula
- 2 ząbki czonsku
- 1 pomidor
- 2 grzybki (shitake, boczniaki lub inne suszone)
- papryczka chilli – jak lubicie ostro (możecie też ją zastąpić suszonym chili)
Przyprawy i zioła
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4-6 kulek pieprzu
- gałązka lubczyku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- sól ( do smaku, ja daję po pół łyżeczki co godzinę – po spróbowaniu)
Sprzęty i inne
- Garnek
- Pokrywka
- Kubek
- Łyżka cedzakowa
- Nóż
- Deska
Instrukcja krok po kroku
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Mięso umyj, włóż do garnka i zalej 5 litrami wody i powoil doprowadź do wrzenia
- Cubulę przekrój na pół (obierz jak chcesz) i podpraż na suchej
- Czosnek rozgnieć nożem i obierz
- Resztę warzyw umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki
- Ziele angielskie rozgnieć nożem lub w moździeżu
- Po zagotowaniu mięsa ściągnij szumowiny łyżką cedzakową lub zwykłą
- Szumowiny to zdenaturowane białko, nie zaszkodzi Ci jak zjesz
- Jak ich nie ściągniesz to osiądą na dole garnka i rosół dalej będzie czysty
- Odlej 1 kubek wywaru z mięsa
- Dodaj do garnka warzywa, zioła i przyprawy
- Przykryj garnek pokrywką, ustaw ogień na średnio-niski i gotuj pod przykryciem przez 4-5 godzin.
Co dalej?
Warzywa i mięso możesz przerobić na pasztet lub klopski – przepis na klopsiki jest u mnie na IG w zapisanych relacjach.
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy