Rosół na mięsie – sposób na esencjonalny rosół bez chemii
Jesień jest bardzo rosołowa - dla mnie - jesień i zima są jednym niekończącym świętem rosołu. Przedstawiam wam mój przepis!

O czym warto pamiętać?

  • To jest tylko przepis – wszystkie porady  rosołowe są tutaj.

Porcji:

2

Czas całkowity:

5h

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

Obiad / kolacja

Składniki

Mięso

  • 300 g szpondra wołowego (najlepiej z kością)
  • 100-150g podrobów (u mnie zwykle serca)
  • Szyja z indyka (lub udko z indyka jak chcecie więcej mięsa – np. na kostkę)
  • 1 ćwiartka z kurczaka (ew. 2 nogi)

Warzne jest, zeby były 3 różne rodzaje mięsa wtedy smakuje najlepiej! 🙂 

Warzywa

  • 3 średnie (2 duże) marcheki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 1 por (zielona część będzie super – białą możecie użyć do czegoś innego!)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czonsku
  • 1 pomidor
  • 2 grzybki (shitake, boczniaki lub inne suszone)
  • papryczka chilli – jak lubicie ostro (możecie też ją zastąpić suszonym chili)

Przyprawy i zioła

  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4-6 kulek pieprzu
  • gałązka lubczyku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • sól ( do smaku, ja daję po pół łyżeczki co godzinę – po spróbowaniu)

Sprzęty i inne

 

  • Garnek
  • Pokrywka
  • Kubek 
  • Łyżka cedzakowa
  • Nóż 
  • Deska

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej 5 litrami wody i powoil doprowadź do wrzenia
  2. Cubulę przekrój na pół (obierz jak chcesz) i podpraż na suchej
  3. Czosnek rozgnieć nożem i obierz
  4. Resztę warzyw umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki
  5. Ziele angielskie rozgnieć nożem lub w moździeżu
  6. Po zagotowaniu mięsa ściągnij szumowiny łyżką cedzakową lub zwykłą
    • Szumowiny to zdenaturowane białko, nie zaszkodzi Ci jak zjesz
    • Jak ich nie ściągniesz to osiądą na dole garnka i rosół dalej będzie czysty
  7. Odlej 1 kubek wywaru z mięsa
  8. Dodaj do garnka warzywa, zioła i przyprawy
  9. Przykryj garnek pokrywką, ustaw ogień na średnio-niski i gotuj pod przykryciem przez 4-5 godzin. 

Co dalej?

Warzywa i mięso możesz przerobić na pasztet lub klopski – przepis na klopsiki jest u mnie na IG w zapisanych relacjach. 

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This