Przepiśnik Kasi

Gotowanie to dla mnie przede wszystkim ogromna zabawa i miejsce, gdzie mogę się kreatywnie zrealizować! 

Z kolei gotowanie dla innych, to dla mnie jedna z najbardziej intymnych rzeczy na świecie. Bierzesz całą swoją duszę, smak i uczucie i przelewasz je na talerz. No i nic Cię tak nie obnaża jak Twój smak i sposób przygotowania dań (szczególnie w dyskusjach o pizzy z ananasem – nie oceniam – każdy może ananasować jak ma na to ochotę wink ).

Zapraszam was na wspólną podróż po smakach, kolorach, zapachach i uczuciach mojej kuchni.

Znajdziecie tu zarówno przepisy proste i niewymagające jak i te troszkę trudniejsze, może bardziej eksperymentalne.

 

Przepisy

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

Stek z kapusty – bo kapusta nie musi być nudna

Stek z kapusty – bo kapusta nie musi być nudna

Wstęp Dlaczego ten przepis?Bo mogę! I wy możecie! 🙂 Nie jedząc mięsa a raczej jedząc go mało, komponowanie posiłków stało się małym wyzwamiem.  I czasem nachodzi nas ochota na coś bardziej "mięso-podobnego". Co prawda, ja wyznaję zasadę, że wmawianie komuś, że burak...

Carbonarra z dynią – kremowy comfort food na jesień

Carbonarra z dynią – kremowy comfort food na jesień

Wstęp Dlaczego ten przepis?Zaczęło się od tego, że obiecałam wam tydzień z dynią i... z każdego przepisu zostawała mi dynia.  A przerobiłam 3 😀 ale jakoś tak zawsze po połowie. Mignął mi gdzieś przepis gdzie Kucharka robiła kremową carbonarrę z puree z marchewki....

Rosół na mięsie – sposób na esencjonalny rosół bez chemii

Rosół na mięsie – sposób na esencjonalny rosół bez chemii

O czym warto pamiętać? To jest tylko przepis - wszystkie porady  rosołowe są tutaj. Porcji: 2Czas całkowity: 5h Czas aktywny: 35 minDobre na: Obiad / kolacjaSkładnikiMięso 300 g szpondra wołowego (najlepiej z kością) 100-150g podrobów (u mnie zwykle serca) Szyja z...

Ciasto z dyni – dynia na słodko w korzennym wydaniu

Ciasto z dyni – dynia na słodko w korzennym wydaniu

Wstęp Dlaczego ten przepis?Urodziłam się pod koniec lat 80tych i pamiętam jak zazdrościłam dzieciakom z USA Halloween i Święta Dziękczynienia.   Było to jakoś bardziej "specjalne" niż nasze dziady czy Boże Narodzenie.  Teraz, jako dorosła kobieta zazdroszczę mniej,...

Naleśniki dyniowe – resztkowe danie, ale jakie super!

Naleśniki dyniowe – resztkowe danie, ale jakie super!

Wstęp Dlaczego ten przepis?Zostało mi puree z dyni a już dawno za mną chodziły naleśniki i pomyślałam, zabawmy sie formą. Czy naleśniki dyniowe na wytrawno będą dobre? Czy figa i śmietanka kokosowa to już będzie za dużo? Ja tam uwżam, że wytrawne naleśniki z tyni to...

Pin It on Pinterest