Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na „przerobienie” mięsa z rosołu.
A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i odrobinę korzennych przypraw.
Sama radość.

O czym warto pamiętać?
- Nada się tak naprawdę każde mięso, nastomiast dobrze dodać coś z tłuszczem, dzięki temu pasztet będzie bardziej wilgotny.
- Ja lubię dodawać serca i żołądki – dodaje to odrobinę głębi.
- Jak chcesz bardziej zbity pasztet to możesz dodać jedną namoczoną bułkę.
- Jak dodasz jajka do masy na końcu będziesz mogł_a bezpiecznie sprwadzać jak smakuje.

Porcji:
10
Czas:
1.30 h
Czas aktywny:
30 min
Dobre na:
każdy posiłek
Składniki
- 300g szpondra wołowego (lub pręgi)
- 250 g żoładków
- 250g serc
- 2 udka kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/5 selera
- 2 jajka
- 4 kulki jałowca
- 1 łyżeczka papryki słodkie
- 1 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka chilli
- 2-3 łyżeczki soli
- 1 łyżka musztardy
- 50 – 100 ml zupy do podlania masy jak będzie zbyt sucha
- Opcjonalnie: Suszone śliwki, morele, brzoskwinie
- Opcjonalnie 2: sezam, boczek
Sprzęty
- Miska
- Szpatułka
- Blender
- Nóż
- Patelnia
Instrukcja krok po kroku
Przygotowanie:
- Pokrój mięso na mniejsze kawałki
- Obierz warzywa
- Warzywa & mięso ugotuj do miękkości
- Zblenduj warzywa i mięso na gładką masę
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopnii
- Dodaj przyprawy (pasztet musi być BAAAAAAARDZO doprawiony bo pod wpływem ciepła część przypraw się utleni)
- Podlej masę odrobiną zupy jak będzie za sucha.
- Jak pasztet uzyska odpowiedni poziom doprawienia (znów – powinien być bardziej doprawiony niż mniej) – dodaj jajka
- Wymieszaj masę jeszcze raz.
- Opcjonalnie – wmieszaj w masę 7-9 pokrojonych suszonych śliwek / brzoskwini
- Przełóż masę do natłuszczonej formy
- Posyp sezamem lub czarnuszką (możesz też obłożyć boczkiem)
- Włóż do piekarnika na ok. 50 min
0 komentarzy