Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na „przerobienie” mięsa z rosołu.

A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw. 

Sama radość. 

 

 

 

O czym warto pamiętać?

  • Nada się tak naprawdę każde mięso, nastomiast dobrze dodać coś z tłuszczem, dzięki temu pasztet będzie bardziej wilgotny.
  • Ja lubię dodawać serca i żołądki – dodaje to odrobinę głębi.
  • Jak chcesz bardziej zbity pasztet to możesz dodać jedną namoczoną bułkę.
  • Jak dodasz jajka do masy na końcu będziesz mogł_a bezpiecznie sprwadzać jak smakuje. 

Porcji:

10

Czas:

1.30 h 

Czas aktywny:

30 min

Dobre na:

każdy posiłek

Składniki

 

  • 300g szpondra wołowego (lub pręgi)
  • 250 g żoładków
  • 250g serc
  • 2 udka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1/5 selera 
  • 2 jajka
  • 4 kulki jałowca
  • 1 łyżeczka papryki słodkie
  • 1 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka musztardy
  • 50 – 100 ml zupy do podlania masy jak będzie zbyt sucha
  • Opcjonalnie: Suszone śliwki, morele, brzoskwinie
  • Opcjonalnie 2: sezam, boczek

Sprzęty

  • Miska
  •  Szpatułka
  • Blender
  • Nóż 
  • Patelnia

Instrukcja krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso na mniejsze kawałki
  2. Obierz warzywa
  3. Warzywa & mięso ugotuj do miękkości
  4. Zblenduj warzywa i mięso na gładką masę
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopnii
  6. Dodaj przyprawy (pasztet musi być BAAAAAAARDZO doprawiony bo pod wpływem ciepła część przypraw się utleni)
  7. Podlej masę odrobiną zupy jak będzie za sucha.
  8. Jak pasztet uzyska odpowiedni poziom doprawienia (znów – powinien być bardziej doprawiony niż mniej) – dodaj jajka
  9. Wymieszaj masę jeszcze raz.
  10. Opcjonalnie – wmieszaj w masę 7-9 pokrojonych suszonych śliwek / brzoskwini
  11. Przełóż masę do natłuszczonej formy
  12. Posyp sezamem lub czarnuszką (możesz też obłożyć boczkiem)
  13. Włóż do piekarnika na ok. 50 min

Propozycje podania:

Ja lubię pasztet z odrobiną chrzanu i buraczków.

SMACZNEGO! 🙂 

Więcej przepisów

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This