Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Zostało mi puree z dyni a już dawno za mną chodziły naleśniki i pomyślałam, zabawmy sie formą.
Czy naleśniki dyniowe na wytrawno będą dobre? Czy figa i śmietanka kokosowa to już będzie za dużo?
Ja tam uwżam, że wytrawne naleśniki z tyni to pyszka a slodycz fig idealnie uzupełnia delikatnie ziołowy smak naleśnika.

O czym warto pamiętać?
- Przypominam: Pestek z dyni hokkaido nie jemy!
- W przepisie jest mleko możecie je zastąpić mlekiem kokosowym albo innym roślinym – super podbije smak dyni.
- KONIECZNIE musicie zostawić ciasto na pół godziny w spokoju, inaczej będzie się słabo smażyć. Ja nie zostawiłam i pierwsze naleśniki były mega słabe
- Naleśniki po ściągnięciu z patelni mogą być kruche – dajcie im chwilę, ogarną się chłopaki i będzie można je cudownie zawijać! 🙂
- Opcja na słodko też isntieje – zamaist kuminu, pieprzu i dużej ilości soli – dodaj 1.5 łyżeczki miodu / cukru i tylko szczyptę soli.
- Pamietaj, że puree z dyni wtedy nie może zawierać tymainku i czosnku.
- Możesz też dodać skórkę pomarańczy do ciasta i będzie suuuuuuper! 🙂

Porcji:
10 naleśników
Czas całkowity:
1hrs 45min
Czas aktywny:
1 h
Dobre na:
Śniadanie / Obiad
Składniki
- 230g puree z dyni
- 200 ml mleka (jak ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę więcej, ale stopniowo)
- 2 jajka ( ew. 2 białka + 1 całe jako – ja tak robiłam bo zostało po carbonarze)
- 1 łyżka oleju (dzięki temu będą się lepiej smażyć)
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 -1 łyżeczki chilli
- 1/2 -1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sprzęty i inne
- Patelnia
- Blender lub miotełka do mieszania
- Coś do przewracania naleśników
- Miska
- Łyżka do nakładania naleśników na patelnię
- Talerz do odkładania naleśników
Instrukcja krok po kroku
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Mokre składniki (jaja, mleko, dynia i olej) wymieszaj ze sobą
- Dodawaj stopniowo mąkę, uważając żeby nie mieszać za mocno (chcemy, żeby ciasto było delikatne i pulchne)
- Odstaw ciasto na 30 min
- Nagrzej patelnię i daj odrobinę oleju (ja daję tylko kapkę i rozsmarowywuję pędzelkiem do ciasta)
- Porcjami wlewaj ciasto na patelnię,smażąc na średnio małym ogniu (u mnie 6/15) przez 30-45 sekund z każdej strony (lub aż pojawią się bąbelki)
- Odłóż na talerz i potwórz czynność z pkt 5 🙂
Co dalej?
Jak chcesz zrobić je na słodko, dodaj 1.5 łyżki miodu lub cukru i tylko szczyptę soli.
Możesz je też urozmaicić skorką z pomarańczy.
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy
Funkcja trackback/Funkcja pingback