Naleśniki dyniowe – resztkowe danie, ale jakie super!
Dobra, robiłam carbonarę z dyni, zostało mi puree z dyni i białka. Z ich połączonych mocy powstały - Naleśniki z Dyni. Polecają się na obiad i na śniadanie.

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Zostało mi puree z dyni a już dawno za mną chodziły naleśniki i pomyślałam, zabawmy sie formą.

Czy naleśniki dyniowe na wytrawno będą dobre? Czy figa i śmietanka kokosowa to już będzie za dużo?

Ja tam uwżam, że wytrawne naleśniki z tyni to pyszka a slodycz fig idealnie uzupełnia delikatnie ziołowy smak naleśnika.

O czym warto pamiętać?

 

  • Przypominam: Pestek z dyni hokkaido nie jemy!
  • W przepisie jest mleko możecie je zastąpić mlekiem kokosowym albo innym roślinym – super podbije smak dyni.
  • KONIECZNIE musicie zostawić ciasto na pół godziny w spokoju, inaczej będzie się słabo smażyć. Ja nie zostawiłam i pierwsze naleśniki były mega słabe
  • Naleśniki po ściągnięciu z patelni mogą być kruche – dajcie im chwilę, ogarną się chłopaki i będzie można je cudownie zawijać! 🙂
  • Opcja na słodko też isntieje – zamaist kuminu, pieprzu i dużej ilości soli – dodaj 1.5 łyżeczki miodu / cukru i tylko szczyptę soli.
    • Pamietaj,  że puree z dyni wtedy nie może zawierać tymainku i czosnku. 
    • Możesz też dodać skórkę pomarańczy do ciasta i będzie suuuuuuper! 🙂 
Kostka z dynią

Porcji:

10 naleśników

Czas całkowity:

1hrs 45min 

Czas aktywny:

1 h

Dobre na:

Śniadanie / Obiad

Składniki

 

  • 230g puree z dyni 
  • 200 ml mleka (jak ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę więcej, ale stopniowo)
  • 2 jajka ( ew. 2 białka + 1 całe jako – ja tak robiłam bo zostało po carbonarze)
  • 1 łyżka oleju (dzięki temu będą się lepiej smażyć)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 -1 łyżeczki chilli 
  • 1/2 -1 łyżeczki soli 
  • 1/2  łyżeczki pieprzu 

Sprzęty i inne

 

  • Patelnia
  • Blender lub miotełka do mieszania
  • Coś do przewracania naleśników
  • Miska
  • Łyżka do nakładania naleśników na patelnię
  • Talerz do odkładania naleśników

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Mokre składniki (jaja, mleko, dynia i olej) wymieszaj ze sobą
  2. Dodawaj stopniowo mąkę, uważając żeby nie mieszać za mocno (chcemy, żeby ciasto było delikatne i pulchne)
  3. Odstaw ciasto na 30 min
  4. Nagrzej patelnię i daj odrobinę oleju (ja daję tylko kapkę i rozsmarowywuję pędzelkiem do ciasta)
  5. Porcjami wlewaj ciasto na patelnię,smażąc na średnio małym ogniu (u mnie 6/15) przez 30-45 sekund z każdej strony (lub aż pojawią się bąbelki)
  6. Odłóż na talerz i potwórz czynność z pkt 5 🙂 

Co dalej?

Jak chcesz zrobić je na słodko, dodaj 1.5 łyżki miodu lub cukru i tylko szczyptę soli.

Możesz je też urozmaicić skorką z pomarańczy.

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Carbonarra z dynią - kremowy comfort food na jesień - Projekt Gotowanie | Kasia Wocław - […] Tego puree możesz zrobić wiecej użyć do naleśników  […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This