Marchewkowy łosoś – wegańska alternatywa do wędzonego łososia
Nie smakuje jak łosoś, jak dodasz nori ma taki rybny posmak. Fajna alternatywa do łososia i dobry na kanapkę.

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Odkąd ograniczyliśmy jedzenie mięsa w 2019, z ogromną radością eksperymentuję z alternatywami. 

Na punkcie łososia z marchewki co jakiś czas szaleje cały internet. 

Prawda jest taka, że to nie smakuje jak łosoś, ale jest fajną alternatywą do niego. Szczególnie na kanapce czy w sałatce.

O czym warto pamiętać?

  • Do zapiekania wybierz marchewki które są w miarę podobnej wielkości. Bo dzięki temu będą podobnie się opiekać
  • Możesz też odrazu pokroić marchewkę w paski i tak ją zapiec – zależy co wolisz – wtedy piecz przez 20-25 min
  • Jak masz sól wędzoną to możesz marchwekę obsypać solą wędzoną
  • I… nie martw się ilością soli – ona tylko nadaje smak, większość zostaie w naczyniu – a tą sól która zostanie możesz użyć do innych dań – właśnie zrobiłaś_eś marchewkową sól.
  • Ja nie używam nori (bo Michał nie lubi), dodałam jako opcjonalną przyparwę – fajnie podbija smak i dodaje wartości odżywczych.
  • Jak nie masz syropy klonowego t0 proszę, nie zastępuj go cukrem – lepiej pomiń,

Porcji:

2

Czas całkowity:

45min 

Czas aktywny:

15 min

Dobre na:

Przekąskę lub kolację

Składniki

Marchewka

  • 3-4 średnie marchewki
  • Sól (cięzko powiedzieć ile – bo do obsypania marchewki

Zalewa

  • 185 ml ciepłej wody
  • 60 ml sosu sojowego
  • 45 ml oleju (może być rzepakowy albo lniany)
  • 30 ml octu ryżowego (biały lub jabłkowy będzie spoko!)
  • 30 ml octu ryżowego
  • 15-30 ml syropy klonowego
  • 1-2 łyżki zalewy z kaparów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (zwykła też da radę)
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 arkusz nori (opcjonalnie)

Sprzęty i inne

 

  • Naczynie do zapiekania
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Miseczka i łyżka
  • Blender
  • Zamykany pojemnik

Instrukcja krok po kroku

Przygotowanie:

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Rozgrzej piekarnik na 180 C
  2. Marchewkę obierz posyp solą (jak na obrazku wyżej)
  3. Włoż marchewkę do piekarnika na 40 min.
  4. Jak marchewki wyjdą z piekarnika i odrobinę ostygną weź się za przygotowanie zalewy.
  5. Wszystkie składniki zalewy włóż do blendera i zblenduj
    • Jak nie masz blendera to bardzo drobno pokrój kapary i podrzyj nori i po prostu wszystko wymieszaj.
  6. Marchewki pokrój w paski (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny), wmasuj odrobinę soli w powstałe paski
    • spróbuj najpierw jak paski będą mega słone to uważaj z solą bo efekt końcowy będzie za słony
  7. Zalewę i marchewki wymieszaj i przełóż do szczelnego pojemnika – zostaw na 24h do „przejścia”.

Co dalej?

Możesz to podać na bajglach lub blinach (przepis na bliny jest w poście na IG – @Projekt.Gotowanie)

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This