Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Odkąd ograniczyliśmy jedzenie mięsa w 2019, z ogromną radością eksperymentuję z alternatywami.
Na punkcie łososia z marchewki co jakiś czas szaleje cały internet.
Prawda jest taka, że to nie smakuje jak łosoś, ale jest fajną alternatywą do niego. Szczególnie na kanapce czy w sałatce.

O czym warto pamiętać?
- Do zapiekania wybierz marchewki które są w miarę podobnej wielkości. Bo dzięki temu będą podobnie się opiekać
- Możesz też odrazu pokroić marchewkę w paski i tak ją zapiec – zależy co wolisz – wtedy piecz przez 20-25 min
- Jak masz sól wędzoną to możesz marchwekę obsypać solą wędzoną
- I… nie martw się ilością soli – ona tylko nadaje smak, większość zostaie w naczyniu – a tą sól która zostanie możesz użyć do innych dań – właśnie zrobiłaś_eś marchewkową sól.
- Ja nie używam nori (bo Michał nie lubi), dodałam jako opcjonalną przyparwę – fajnie podbija smak i dodaje wartości odżywczych.
- Jak nie masz syropy klonowego t0 proszę, nie zastępuj go cukrem – lepiej pomiń,

Porcji:
2
Czas całkowity:
45min
Czas aktywny:
15 min
Dobre na:
Przekąskę lub kolację
Składniki
Marchewka
- 3-4 średnie marchewki
- Sól (cięzko powiedzieć ile – bo do obsypania marchewki
Zalewa
- 185 ml ciepłej wody
- 60 ml sosu sojowego
- 45 ml oleju (może być rzepakowy albo lniany)
- 30 ml octu ryżowego (biały lub jabłkowy będzie spoko!)
- 30 ml octu ryżowego
- 15-30 ml syropy klonowego
- 1-2 łyżki zalewy z kaparów
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (zwykła też da radę)
- 1 i 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 arkusz nori (opcjonalnie)
Sprzęty i inne
- Naczynie do zapiekania
- Deska do krojenia
- Nóż
- Miseczka i łyżka
- Blender
- Zamykany pojemnik
Instrukcja krok po kroku
Przygotowanie:
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Rozgrzej piekarnik na 180 C
- Marchewkę obierz posyp solą (jak na obrazku wyżej)
- Włoż marchewkę do piekarnika na 40 min.
- Jak marchewki wyjdą z piekarnika i odrobinę ostygną weź się za przygotowanie zalewy.
- Wszystkie składniki zalewy włóż do blendera i zblenduj
- Jak nie masz blendera to bardzo drobno pokrój kapary i podrzyj nori i po prostu wszystko wymieszaj.
- Marchewki pokrój w paski (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny), wmasuj odrobinę soli w powstałe paski
- spróbuj najpierw jak paski będą mega słone to uważaj z solą bo efekt końcowy będzie za słony
- Zalewę i marchewki wymieszaj i przełóż do szczelnego pojemnika – zostaw na 24h do „przejścia”.
Co dalej?
Możesz to podać na bajglach lub blinach (przepis na bliny jest w poście na IG – @Projekt.Gotowanie)
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy