Krem z dyni – klasyka w troszkę innym wydaniu
Zupę dynią każdy jadł, ale taka z prażoną kukurydzą i fetą to już inna historia.

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Wiecie, że ja pierwszy raz jadłam zupę dyniową z 6 lat temu?  U Hani, mojej przyjacółki. 

Umówiłyśmy się, że wpadnę do niej po bieganiu (to były zarówno początki jak i końcówki mojego biegania bo… wyrostek i jakoś nie wróciłam). No i jak to po wysiłku fizycznym bywa, byłam mega mega głodna i Hania mnie wtedy poczęstowała swoją zupką dyniową. Taką imbirową i rozgrzewającą. 

Dzisiaj chcę wam przedstawić taką bardziej szaloną odmianę z kukurydzą i fetą. Brzmi jak pomieszanie z poplątaniem? No tak troszę, ale w smaku super! 🙂 

O czym warto pamiętać?

  • Jak nie chcecie ekseprymentować z kukurydzą, grznaki będą ok! 🙂
  • Fetę zastąpi dobrze każdy inny biały, twardy ser solankowy. Twarożek też będzie ok!
  • Przypominam: Pestek z dyni hokkaido nie jemy!
  • W przepisie jest śmietana / jogurt grecki możecie go zastąpić śmietanką kokoswą – super podbije smak dyni.
    • Jak używacie standardowego jogurtu / śmietany – pamiętajcie, żeby dodać troszkę ciepłej zupy do nabiału przed wlaniem go do zupy. Dzięki temu „uodporni” się na wysokie temperatury i nie zważy się.
  • Dynię możęcie też ugotować z resztą zupy, ale dzięki podpieczeniu jej w piekarniku będzie miała glębszy i karmelowy smak 
Kostka z dynią

Porcji:

8

Czas całkowity:

1hrs 45min 

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

Obiad

Składniki

 

  • 600g dyni
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła do odpiekania dyni
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 30-40g fety
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 -1 łyżeczki chilli 
  • 600 ml rosołu (może być woda lub woda z kostką rosołową)
  • 100 ml śmietany lub jogurtu greckiego

Sprzęty i inne

 

  • Blacha
  • Patelnia
  • Blender
  • Łyżka
  • Garnek 

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (190 jak masz termoobieg)
  2. Dynię obierz (chyba, ze masz hokkaido – to możesz ją zjeść ze skórą) i wyciągnij z niej pestki.
  3.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż dynię pokrojoną w połówki z czosnkiem pod każdą z „dyniowych kopułek”
  4.  Włóż dynię do piekarnika na 45 min. 
  5. Kukurydzę odsącz i dokładnie osusz
  6. Na średnim ogdniu podpraż kukurydzę aż będzie delikatnie brązowa.
  7. Wodę rozrób z kostką rosołową, doprowadź do wrzenia.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę i gotuj 10 min
  9. Dodaj ugotowaną dynię i gotuj kolejne 10 min. 
  10. Zblenduj zupę 
  11. Dodaj imbir i chilli
  12. „Zahartowany” jogurt (szczególy w boxie z poradami) dodaj do zupy i jeszcze raz zblenduj. 

Co dalej?

Podawaj z kurkurydzą i pokruszoną fetą.

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This