Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Ja uwielbiam pomidorową – super szybka, dobra i pożywna zupa.
To taka mojaa zupaa jak na szybko chcę coś na szybko.
Jest to zupa inna od standardowej „pomidorowej babci”, mniej słodka, bardziej kwaśna i zdecydownie makaron do niej się nie nadaje.
Plus – o tym więcej na moim insta – @projekt.gotowanie była to zupa wyzwanie – bo… Michał za pomidorową nie przepadał.

O czym warto pamiętać?
- Zamiast płatków owsianych możesz użuć płatki orkiszowe lub ryżowe.
- Standardowe grzanki sprawdzą się super.
- Ja używam zwykle pomidorów z puszki – wiem, część z was pewnie powie przestępstwo – ale dzięki temu mam takie same rezultaty za każdym razem
- Tutaj używam masła bo świetnie wyciąga pomidorowe smaki

Porcji:
8
Czas całkowity:
35min
Czas aktywny:
35 min
Dobre na:
Obiad
Składniki
Zupa
- 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
- 2 puszki pomidorów (ok 800g netto – możesz dać mniej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 korzenie pietruszki
- 600 ml rosołu (może być woda lub woda z kostką rosołową)
- 1/2 -1 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)
Do podania
- 40-50 ml śmietany lub jogurtu greckiego
Grzanki
- 1 łyżka masła klarowanego (lub innego oleju)
- 30 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Sprzęty i inne
- Patelnia
- Blender
- Łyżka
- Garnek
- Deska & nóż
Instrukcja krok po kroku
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Warzywa korzenne i cebulę obierz i pokrój w kostkę
- Czosnek rozgnieć, obierz i pokrój na małe kawałki (lub przeciśnij przez praskę)
- Do garnka (conajniej 2l) wrzuć masło (lub inny tłuszcz)
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę z odrobiną soli i zeszklij
- Na to wrzuć pokrojone warzywa korzenne i podsmaż na średnim ogniu przez 4-5 min (ciągle mieszając)
- Jak warzywa odrobinę zmiękną dodaj czosnek i chilli
- Jak poczujesz zapach czosnku w powietrzu dodaj pomidory
- Na to wlej rosół / wodę z kostką i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 min.
- Na osobnym palnku rozgrzej patelnię i wrzuć na to masło
- Po roztopieniu masła dodaj na patelnię płatki owsiane
- Po minucie dodaj przyprawy
- Następnie na średnio-wolnym ogniu stostuj płatki do takiego kolory jaki lubisz.
- Przełóż płatki do ostygnięcia
- Po 20 minutach zblenduj zupę i dopraw do smaku
Co dalej?
Podawaj z kleksem śmietany / jogurtu greckiego / śmietanki kokosowej
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy