Klasyczna pomidorowa w nowym wydaniu
A do tego ekspresowe "grzanki" z płatków owsianych 😀

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Ja uwielbiam pomidorową – super szybka, dobra i pożywna zupa.

To taka mojaa zupaa jak na szybko chcę coś na szybko. 

Jest to zupa inna od standardowej „pomidorowej babci”, mniej słodka, bardziej kwaśna i zdecydownie makaron do niej się nie nadaje. 

Plus – o tym więcej na moim insta – @projekt.gotowanie była to zupa wyzwanie – bo… Michał za pomidorową nie przepadał.

 

O czym warto pamiętać?

  • Zamiast płatków owsianych możesz użuć płatki orkiszowe lub ryżowe.
  • Standardowe grzanki sprawdzą się super.
  • Ja używam zwykle pomidorów z puszki – wiem, część z was pewnie powie przestępstwo – ale dzięki temu mam takie same rezultaty za każdym razem
  • Tutaj używam masła bo świetnie wyciąga pomidorowe smaki 
Kostka z dynią

Porcji:

8

Czas całkowity:

35min

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

Obiad

Składniki

Zupa

  • 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu) 
  • 2 puszki pomidorów (ok 800g netto – możesz dać mniej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 600 ml rosołu (może być woda lub woda z kostką rosołową)
  • 1/2 -1 łyżeczki chilli 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Do podania

  • 40-50 ml śmietany lub jogurtu greckiego

Grzanki

  • 1 łyżka masła klarowanego (lub innego oleju)
  • 30 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Sprzęty i inne

 

  • Patelnia
  • Blender
  • Łyżka
  • Garnek 
  • Deska & nóż

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Warzywa korzenne i cebulę obierz i pokrój w kostkę
  2. Czosnek rozgnieć, obierz i pokrój na małe kawałki (lub przeciśnij przez praskę)
  3. Do garnka (conajniej 2l) wrzuć masło (lub inny tłuszcz)
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę z odrobiną soli i zeszklij
  5. Na to wrzuć pokrojone warzywa korzenne i podsmaż na średnim ogniu przez 4-5 min (ciągle mieszając)
  6. Jak warzywa odrobinę zmiękną dodaj czosnek i chilli 
  7.  Jak poczujesz zapach czosnku w powietrzu dodaj pomidory
  8. Na to wlej rosół / wodę z kostką i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 min. 
  9.  Na osobnym palnku rozgrzej patelnię i wrzuć na to masło
  10. Po roztopieniu masła dodaj na patelnię płatki owsiane
  11. Po minucie dodaj przyprawy
  12. Następnie na średnio-wolnym ogniu stostuj płatki do takiego kolory jaki lubisz.
  13. Przełóż płatki do ostygnięcia
  14. Po 20 minutach zblenduj zupę i dopraw do smaku 

Co dalej?

Podawaj z kleksem śmietany / jogurtu greckiego / śmietanki kokosowej 

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This