Jajka po turecku – nieoczywiste połączenie jajek i mięty
Jak zobaczyłam ten przepis po raz pierwszy - nie chciałam uwierzyć, że będzie dobry. Za drugim razem zrobiłam swoją wariację a za trzecim - przepadłam.

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Są dwie rzeczy w mojej diecie bez których byłoby mi cieżko żyć. Te same dwie rzeczy są powodem dla których jeszcze nie przeszłam na weganizm. 

Są to jajka i produkty mleczne – sery, jogurty itp. O ile produkty mleczne mają świetne alternatywy – czy to ser z nerkowców czy jogurty kokosowe, tak zamiennika jajek jeszcze nie znalazłam. 

Jak tylko widzę przepisy z jajkami w roli głównej to się rzucam na nie i testuję.

Przyznam wam się zupełnie szczerze, że ten przepis mnie zasokoczył – dosyć bardzo. 

Połączenie jajek, mięty, chilli i joguru kwaśnego to po prostu odlot. 

O czym warto pamiętać?

  • Nie będę ściemniać – to jest super dużo lepsze z jajkiem poszetowym, ale jajko sadzone też się dobrze sprawdza
  • Jak będziecie robić jajka poszetowe, to spróbujcie dodać octu jabłkowego, jajka nie będą smakować octem
    • Więcej o gotowaniu jajek poszetowych znajdziesz w moim wpisie o jajkach
  • Miętę możesz zastąpić bazylią lub kolendrą. Ważne jest, żeby zioła były koniecznie świeże. Bo one są gwiazdą tego dania
  • Oliwę podgrzewaj delikatnie, jak ją podgrzejesz za bardzo to zioła i przyprawy się spalą a my chcemy je delikatnie stostować

Porcji:

4

Czas:

30min

Czas aktywny:

15 min

Dobre na:

śniadanie

Składniki

  • jajka L-ki
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 15-18 listków świeżej mięty (można ew. zastąpić świeżą bazylią)
  • sok z 1/2 cytryny
  • Sól do smaku
  • 1/2 łyżezki czarnego pieprzu
  • Chilli do smaku (i opcjoanlnie)
  • łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 kromek chleba
  • 1 łyżka masła do jajka sadzonego

Sprzęty

  • Patelnia do zrobienia sadzonego
    • Ew. garnek jak robisz jajko poszetowe (wtedy też 2 łyżki octu jabłkowego)
  • Miska do wymieszania jogurtu i czosnku
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Rondelek do podgrzania oliwy

Instrukcja krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj czosnek lub wyciśnij go przez praskę do jogurtu
  2. Dodaj odrobinę soku z cytryny i sól & pieprz do smaku
  3. W małym rondlu podgrzej oliwę
  4. W czasie jak oliwa się podgrzewa poszatkuj lub powij miętę na mniejsze kawałki 
  5. Na ciepłą oliwę (nie może być gorąca) wrzuć miętę, chilli i pieprz i wyłącz ogień
  6. Przygotuj jajko w wybrany sposób
  7. Ułóż na talerzu przygotowany jogurt, na nim połóż jajko i polej to wszystko aromatyczną oliwą.

Propozycje podania:

  1. Świetnie sprawdza się jako całe danie z dwoma grzakami chleba

SMACZNEGO! 🙂 

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This