Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Są dwie rzeczy w mojej diecie bez których byłoby mi cieżko żyć. Te same dwie rzeczy są powodem dla których jeszcze nie przeszłam na weganizm.
Są to jajka i produkty mleczne – sery, jogurty itp. O ile produkty mleczne mają świetne alternatywy – czy to ser z nerkowców czy jogurty kokosowe, tak zamiennika jajek jeszcze nie znalazłam.
Jak tylko widzę przepisy z jajkami w roli głównej to się rzucam na nie i testuję.
Przyznam wam się zupełnie szczerze, że ten przepis mnie zasokoczył – dosyć bardzo.
Połączenie jajek, mięty, chilli i joguru kwaśnego to po prostu odlot.

O czym warto pamiętać?
- Nie będę ściemniać – to jest super dużo lepsze z jajkiem poszetowym, ale jajko sadzone też się dobrze sprawdza
- Jak będziecie robić jajka poszetowe, to spróbujcie dodać octu jabłkowego, jajka nie będą smakować octem
- Więcej o gotowaniu jajek poszetowych znajdziesz w moim wpisie o jajkach
- Miętę możesz zastąpić bazylią lub kolendrą. Ważne jest, żeby zioła były koniecznie świeże. Bo one są gwiazdą tego dania
- Oliwę podgrzewaj delikatnie, jak ją podgrzejesz za bardzo to zioła i przyprawy się spalą a my chcemy je delikatnie stostować

Porcji:
4
Czas:
30min
Czas aktywny:
15 min
Dobre na:
śniadanie
Składniki
- 2 jajka L-ki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 15-18 listków świeżej mięty (można ew. zastąpić świeżą bazylią)
- sok z 1/2 cytryny
- Sól do smaku
- 1/2 łyżezki czarnego pieprzu
- Chilli do smaku (i opcjoanlnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 kromek chleba
- 1 łyżka masła do jajka sadzonego
Sprzęty
- Patelnia do zrobienia sadzonego
- Ew. garnek jak robisz jajko poszetowe (wtedy też 2 łyżki octu jabłkowego)
- Miska do wymieszania jogurtu i czosnku
- Deska do krojenia
- Nóż
- Rondelek do podgrzania oliwy
Instrukcja krok po kroku
Przygotowanie:
- Poszatkuj czosnek lub wyciśnij go przez praskę do jogurtu
- Dodaj odrobinę soku z cytryny i sól & pieprz do smaku
- W małym rondlu podgrzej oliwę
- W czasie jak oliwa się podgrzewa poszatkuj lub powij miętę na mniejsze kawałki
- Na ciepłą oliwę (nie może być gorąca) wrzuć miętę, chilli i pieprz i wyłącz ogień
- Przygotuj jajko w wybrany sposób
- Ułóż na talerzu przygotowany jogurt, na nim połóż jajko i polej to wszystko aromatyczną oliwą.
Propozycje podania:
- Świetnie sprawdza się jako całe danie z dwoma grzakami chleba
0 komentarzy