Gorąca czekolada – lek na całe zło!
Ciepła, pikantna i kremowa... czego chcieć więcej? 🙂

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Nie wiem jak to  jest, ale zima i gorąca czekolada to taka mieszanka idealna. 

Od dzieciaka. Nie wiem czy to kwestia cukru, czy kwestia wypitych litrów  kakao czy… amerykańskich filmów. 

Tak cz siak, gorąca czekoalda być musi.

Dzisiaj dla was mój kochany, lekko pikanty przepis 🙂 

O czym warto pamiętać?

  • Świetnie sprawdzi się mleko roślinne, optymalnie nerkowców czy owsiane. Kokosowe może być zbyt tłuste i bogate.
  • Rodzaj czekolady możecie sobie dolnie wybrać i spokojnie pobawić się proprcjami. My wolimy gorzką w przewadze.
  • Chilli jest opcjonalne – ale super dodaje głębokości smaku.

Porcji:

4

Czas całkowity:

25min

Czas aktywny:

25 min

Dobre na:

Zawsze!

Składniki

Zupa

  • 600 ml mleka
  • 150 g czekolady (u mnie 110 gorzkiej i 40 mlecznej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Gałka muszkatołowa
  • 1/2 -1 łyżeczki chilli 
  • 1/2 łyżeczki soli

Do podania

  • Marshmallows (jak lubisz)

Sprzęty i inne

 

  • Trzepaczka
  • Łyżka
  • Garnek 

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Na dół garnka nalej odrobinę wody
  2. Wlej 600 ml mleka
  3. Jak mleko się odrobinę podgrzeje, dodawaj stopniowo czekolady -ciągle mieszająć
  4. Następnie dodaj przyprawy. 
  5. Jak będzie za mało słodkie, łyzeczka miodu powinna załatwić sprawę.
  6. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając aż uzyskasz taką gęstość jaką chcesz.

 

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This