Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Nie wiem jak to jest, ale zima i gorąca czekolada to taka mieszanka idealna.
Od dzieciaka. Nie wiem czy to kwestia cukru, czy kwestia wypitych litrów kakao czy… amerykańskich filmów.
Tak cz siak, gorąca czekoalda być musi.
Dzisiaj dla was mój kochany, lekko pikanty przepis 🙂

O czym warto pamiętać?
- Świetnie sprawdzi się mleko roślinne, optymalnie nerkowców czy owsiane. Kokosowe może być zbyt tłuste i bogate.
- Rodzaj czekolady możecie sobie dolnie wybrać i spokojnie pobawić się proprcjami. My wolimy gorzką w przewadze.
- Chilli jest opcjonalne – ale super dodaje głębokości smaku.
Porcji:
4
Czas całkowity:
25min
Czas aktywny:
25 min
Dobre na:
Zawsze!
Składniki
Zupa
- 600 ml mleka
- 150 g czekolady (u mnie 110 gorzkiej i 40 mlecznej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Gałka muszkatołowa
- 1/2 -1 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki soli
Do podania
- Marshmallows (jak lubisz)
Sprzęty i inne
- Trzepaczka
- Łyżka
- Garnek
Instrukcja krok po kroku
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Na dół garnka nalej odrobinę wody
- Wlej 600 ml mleka
- Jak mleko się odrobinę podgrzeje, dodawaj stopniowo czekolady -ciągle mieszająć
- Następnie dodaj przyprawy.
- Jak będzie za mało słodkie, łyzeczka miodu powinna załatwić sprawę.
- Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając aż uzyskasz taką gęstość jaką chcesz.
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy