Ciasto z dyni – dynia na słodko w korzennym wydaniu
Często dynię znamy tylko na wytrawno, dzisiaj chcę wam przedstawić jej wysokość tartę z dyni! 🙂

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Urodziłam się pod koniec lat 80tych i pamiętam jak zazdrościłam dzieciakom z USA Halloween i Święta Dziękczynienia.  

Było to jakoś bardziej „specjalne” niż nasze dziady czy Boże Narodzenie. 

Teraz, jako dorosła kobieta zazdroszczę mniej, jestem szczęśliwa tu gdzie jestem, ale… czerpię całymi garściami z dziedzictwa kulinarnego tamej strony świata. Dodając oczywiście coś od siebie.

Stąd tarta dyniowa która sprawdzi się świetnie na wasze imprezie hallowenowej w tym roku – wystarczy, że z czekolady zrobicie pajęczynę 🙂 

O czym warto pamiętać?

  • Super się też sprawdzi ciasto francuskie – ja po prostu jako blogerka kulinarna czułam się w obowiązku zrobić ciasto kruche!
    • Ale… gdybym nie miała TM / miksera planternego to bym się za to nie zabierała
  • Przypominam: Pestek z dyni hokkaido nie jemy!
  • W przepisie jest kremówka grecki możecie ją zastąpić śmietanką kokoswą – super podbije smak dyni.
  • Dynię możęcie też ugotować lub podsmażyć na patelni
  • Dynia się w ogóle bardzo lubi z pomarańczą – możesz spróbować wymienić cytrynę na pomarańczę
Kostka z dynią

Porcji:

10

Czas całkowity:

2hrs 45min 

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

A kiedy jest pora na ciasto?

Składniki

 Ciasto (dla tych którym się chce – bo ciasto francuskie też będzie genialne)

  • 120 g masła + troszkę do natłuszczenia blaszki
  • 220 g mąki
  • 50 g wody
  • 40 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Wypełnienie

  • 700g dyni
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skorka z cytryny
  • 150 ml śmietany lub jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • Otarta skórka z jednej cytryny
  • Garść orzechów
  • 70 g cukru (jak lubisz b. slodkie ciasta to dodaj więcej)
  • 5 sztuk obranego kardamony
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • starta czekolada do pyspania

Sprzęty i inne

 

  • Okrągła forma do tarty – średnica 28cm lub inny pojemnik
  • Blacha
  • Patelnia
  • Mikser (do wyrobinenia ciasta jak chcesz wyrabiać)
  • Blender (do zblendowania dyni)
  • Moździeż (jak nie masz to możesz przyprawy rozgnieść nożem albo wziąć mielone)
  • Łyżka
  • Miska
  • Garnek 

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (190 jak masz termoobieg)
  2. Dynię obierz (chyba, ze masz hokkaido – to możesz ją zjeść ze skórą) i wyciągnij z niej pestki.
  3.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż dynię pokrojoną w połówki
  4.  Włóż dynię do piekarnika na 45 min.
  5. Składniki na ciasto wymieszaj
    • Tu masz dwie opcje, albo ugniatasz ręcznie albo wyrabiasz mikserem, najlepiej szpatułką albo tymi grubymi zawijasami
  6. Gotowe ciasto odłóż zawiń w folię i daj do lodówki na godzinę (akurat na czas ogarnięcia reszty)
  7. Dodaj do dyni przyprawy i cukeir – dobrze wymieszaj
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (powinno pójść szybko bo pewnie jest jeszcze ciepły po rozpiekaniu dyni)
  9. Wyłóż blaszkę / formę na tartę ciastem
    • Jak robił_aś ręcznie to rozwałkuj i przełóż do foremki
    • Jak używasz ciasta francuskiego to po prostu wyłóż formę (możesz odcinać po kawałku i doklejać)
  10. Do masy dyniowej  dodaj śmietanę i jajka dobrze wymieszaj.
  11. Orzechy pokrój na małe kawałki (lub takie jak lubisz) i wmieszaj je do masy dyniowej.
  12. Masę dyniową wylej na wyłożoną ciastem formę.
  13. Ciasto włóż do piekarnika na 50 minut
  14. Czekoladę potnij lub zetnij na tarce i posyp nią jeszcze ciepłe ciasto. 

Co dalej?

Podawaj schłodzone, najlepiej smakuje z kleksem śmietany!

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This