Carbonarra z dynią – kremowy comfort food na jesień
Kremowy sos, na bazie zółtek, parmezanu i dyni. Z daleka pachnący ziołami i zapełniający żołądek 🙂

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Zaczęło się od tego, że obiecałam wam tydzień z dynią i… z każdego przepisu zostawała mi dynia. 

A przerobiłam 3 😀 ale jakoś tak zawsze po połowie.

Mignął mi gdzieś przepis gdzie Kucharka robiła kremową carbonarrę z puree z marchewki. Pomyślałam – można to zrobić z dynią i… tego też jest dużo wszędzie ale w wersji bardzo mięsnej – stad przed wami – wegetarianska carbonarra dyniowa. 

Lub… makaron w sosie jajeczno-dyniowym.

O czym warto pamiętać?

  • Przypominam: Pestek z dyni hokkaido nie jemy!
  • Przepis na boczniakowy boczek znajdziesz tutaj.
    • Jak jesz mięso to możesz też użyć boczku
  • Dynię możęcie też ugotować lub podsmażyć na patelni
  • Zioła jak szałwia, tymianek i romaryn mogą być suszone. Możesz też ich nie dodawać, ale one są cudowne
  • Parmezan sam w sobie jest bardzo słony, więc nie dosalaj już jajek
  • Ten przepis też będzie świetny bez jajek i parmezanu – będzie kremowy i cudowny.
    • No i wegański
  • Makaron musi być gotowany w BARDZO słonej wodzie – smakującej jak woda morska
    • Skoro o makaronie – to makaron będziemy gotować 1 minutę krócej niż na opakowaniu, bo dojdzie nam na patelnii.
  • Tego puree możesz zrobić wiecej użyć do naleśników 
Kostka z dynią

Porcji:

2

Czas całkowity:

1hrs 45min

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

Obiad / kolacja

Składniki

  • 300g dyni
  • 220 g makaronu (przed ugotowaniem)
  • 3 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 5 sztuk obranego kardamony
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 6 liści szałwi
  • 1 -2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sprzęty i inne

 

  • Blacha
  • Garnek
  • Trzepaczka
  • Blender (do zblendowania dyni)
  • Łyżka
  • Miska
  • Tarka

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (190 jak masz termoobieg)
  2. Dynię obierz (chyba, ze masz hokkaido – to możesz ją zjeść ze skórą) i wyciągnij z niej pestki.
  3.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż dynię pokrojoną w kostkę i posyp ją ziołami, solą i pieprzem. Polej oliwą.
  4.  Włóż dynię do piekarnika na 45 min.
  5. Zagotuj wodę na makaron.
  6. Jak chcesz zrobić boczek to to jest ten moment (możesz boczniaki też podsmażyć na patelnii)
    • jak nie to idź odpocząć 🙂 
  7. Jak dynia wyjdzie z piekarnika, musi troszkę ostygnąć (tak z 5-7min)
  8. W czasie jak dynia stygnie:
    • zetrzyj parmezan
    • w dwóch jajkach oddziel żółtko od białek
    • wbij do żółtek 3cie jajko które zostało
    • wymieszaj parmezan i jajka (zostawiając troszkę parmezanu do posypania)
  9. Włóż makaron do wody i gotuj minutę mniej niż na opakowaniu
  10. W tym czasie zblenduj dynię
  11. Przed odlaniem wody z makaronu, odstaw sobie kubeczek wody (na wypadek gdyby sos był za gęsty)
  12. Włóż makaron do garnka w którym się gotował i ułóż go wygodnie tak, żeby się nie ruszał (np. na desce z ręcznikiem)
  13. Do tak przygotowanego garnka i bardzo małymi porcjami wlewaj masę jajeczną ciągle mieszając (nie chcemy jajecznicy a kremowy sos). 
  14. Jak całą masę jajeczną wrzucisz dodaj dynię i boczniaki / boczek.
  15. Posyp parmezanem i można jeść! 🙂 

Co dalej?

Możesz eksperymentować z róznymi ziołami.

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This