Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Zaczęło się od tego, że obiecałam wam tydzień z dynią i… z każdego przepisu zostawała mi dynia.
A przerobiłam 3 😀 ale jakoś tak zawsze po połowie.
Mignął mi gdzieś przepis gdzie Kucharka robiła kremową carbonarrę z puree z marchewki. Pomyślałam – można to zrobić z dynią i… tego też jest dużo wszędzie ale w wersji bardzo mięsnej – stad przed wami – wegetarianska carbonarra dyniowa.
Lub… makaron w sosie jajeczno-dyniowym.

O czym warto pamiętać?
- Przypominam: Pestek z dyni hokkaido nie jemy!
- Przepis na boczniakowy boczek znajdziesz tutaj.
- Jak jesz mięso to możesz też użyć boczku
- Dynię możęcie też ugotować lub podsmażyć na patelni
- Zioła jak szałwia, tymianek i romaryn mogą być suszone. Możesz też ich nie dodawać, ale one są cudowne
- Parmezan sam w sobie jest bardzo słony, więc nie dosalaj już jajek
- Ten przepis też będzie świetny bez jajek i parmezanu – będzie kremowy i cudowny.
- No i wegański
- Makaron musi być gotowany w BARDZO słonej wodzie – smakującej jak woda morska
- Skoro o makaronie – to makaron będziemy gotować 1 minutę krócej niż na opakowaniu, bo dojdzie nam na patelnii.
- Tego puree możesz zrobić wiecej użyć do naleśników

Porcji:
2
Czas całkowity:
1hrs 45min
Czas aktywny:
35 min
Dobre na:
Obiad / kolacja
Składniki
- 300g dyni
- 220 g makaronu (przed ugotowaniem)
- 3 jajka
- 50 g parmezanu
- 5 sztuk obranego kardamony
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 6 liści szałwi
- 1 -2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sprzęty i inne
- Blacha
- Garnek
- Trzepaczka
- Blender (do zblendowania dyni)
- Łyżka
- Miska
- Tarka
Instrukcja krok po kroku
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (190 jak masz termoobieg)
- Dynię obierz (chyba, ze masz hokkaido – to możesz ją zjeść ze skórą) i wyciągnij z niej pestki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż dynię pokrojoną w kostkę i posyp ją ziołami, solą i pieprzem. Polej oliwą.
- Włóż dynię do piekarnika na 45 min.
- Zagotuj wodę na makaron.
- Jak chcesz zrobić boczek to to jest ten moment (możesz boczniaki też podsmażyć na patelnii)
- jak nie to idź odpocząć 🙂
- Jak dynia wyjdzie z piekarnika, musi troszkę ostygnąć (tak z 5-7min)
- W czasie jak dynia stygnie:
- zetrzyj parmezan
- w dwóch jajkach oddziel żółtko od białek
- wbij do żółtek 3cie jajko które zostało
- wymieszaj parmezan i jajka (zostawiając troszkę parmezanu do posypania)
- Włóż makaron do wody i gotuj minutę mniej niż na opakowaniu
- W tym czasie zblenduj dynię
- Przed odlaniem wody z makaronu, odstaw sobie kubeczek wody (na wypadek gdyby sos był za gęsty)
- Włóż makaron do garnka w którym się gotował i ułóż go wygodnie tak, żeby się nie ruszał (np. na desce z ręcznikiem)
- Do tak przygotowanego garnka i bardzo małymi porcjami wlewaj masę jajeczną ciągle mieszając (nie chcemy jajecznicy a kremowy sos).
- Jak całą masę jajeczną wrzucisz dodaj dynię i boczniaki / boczek.
- Posyp parmezanem i można jeść! 🙂
Co dalej?
Możesz eksperymentować z róznymi ziołami.
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy