Awaryjne bułeczki – na wtedy jak nie masz chleba w domu i na wtedy kiedy chcesz poczuć zapach świeżych bułeczek w domu
Przepis jest inspirowany Jamiem Oliverem - przerobionym na bardziej nasze smaki i... składniki

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Ten przepis używałam jeszcze przed całą rzeczywistością covidową, zwykle po poworcie z jakiegoś wyjazdu. Czasem bo nie ogarnęliśmy zakupów.

Przy pierwszym lock downie ratował nam życie wielokrotnie.

Teraz przekazuję go wam – bułeczki – podobne do english muffin – gotowe w godzinę.

Porcji:

8-12 bułeczek

Czas całkowity:

1hrs 05min

Czas aktywny:

45 min

Dobre na:

Śniadanie

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody 
  • 150g masła (zimnego
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Dodatki

  • 500 g cukini (lub pora, cebuli itp – jak dodajesz rzeczy suche, dodaj do ciasta 2 łyżki wody w tym samym czasie jak dodasz jajka)
  • 200g serka twardego (ja uwielbiam halloumi lub fetę!) 
  • 2-3 łyżeczki suszonego chilli (lub np kuminu czy kminku)

Sprzęty i inne

  • Mikser (ale ciasto można też ugniatać ręcznie jak wam się chce)
  • Miska
  • Szpatułka
  • Przyrząd do parowania (może być sitko wyłożone papierem do pieczenia)
  • Waga kuchenna
  • Wałek
  • Foremki do ciasta (lub np szklanka do ciasta do wycinania)

Instrukcja krok po kroku

Przygotowanie ciasta:

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

  1. Przygotuj dodatki  
  2. Mąkę, sodę, sól i proszek wymieszaj ze sobą
  3. Pociete w kostke masło ugnieć z mąką (Ja to robię w thermomixie, możesz też użyć robota kuchennego lub rąk)
  4. W środku ciasta zrób „studnię” i wbij jajka i dodatki, następnie daej ugniataj ciasto
    • Ono ma mieć grudkową struktrurę i będzie odrobinę sypkie – to jest ok
  5. Ciasto owiń folią i zostaw w lodówce na 15 min
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200 stopni
  7. Rozwałkuj ciasto na 3-4 CM, następnie nałóż warstwy na siebie i znów rozwałkuj. 
  8. Wytnij krążki 6-7 CM
  9. Piecz 20 min.

Co dalej?

Bułeczki możesz nadziać czymkolwiek chcesz, warzywa, jajka czy… po prostu zjeść je z masłem i solą

SMACZNEGO! 🙂

Co o daniu myślą inni?

„WOW – lekkie, puszyste i to nadzienie super! :).”

Więcej przepisów

Pasztet – nie tylko na święta

Pasztet – nie tylko na święta

Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest

Share This