Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Ten przepis używałam jeszcze przed całą rzeczywistością covidową, zwykle po poworcie z jakiegoś wyjazdu. Czasem bo nie ogarnęliśmy zakupów.
Przy pierwszym lock downie ratował nam życie wielokrotnie.
Teraz przekazuję go wam – bułeczki – podobne do english muffin – gotowe w godzinę.

Porcji:
8-12 bułeczek
Czas całkowity:
1hrs 05min
Czas aktywny:
45 min
Dobre na:
Śniadanie
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 150g masła (zimnego
- 2 jajka
- Szczypta soli
Dodatki
- 500 g cukini (lub pora, cebuli itp – jak dodajesz rzeczy suche, dodaj do ciasta 2 łyżki wody w tym samym czasie jak dodasz jajka)
- 200g serka twardego (ja uwielbiam halloumi lub fetę!)
- 2-3 łyżeczki suszonego chilli (lub np kuminu czy kminku)
Sprzęty i inne
- Mikser (ale ciasto można też ugniatać ręcznie jak wam się chce)
- Miska
- Szpatułka
- Przyrząd do parowania (może być sitko wyłożone papierem do pieczenia)
- Waga kuchenna
- Wałek
- Foremki do ciasta (lub np szklanka do ciasta do wycinania)
Instrukcja krok po kroku
Przygotowanie ciasta:
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
- Przygotuj dodatki
- Mąkę, sodę, sól i proszek wymieszaj ze sobą
- Pociete w kostke masło ugnieć z mąką (Ja to robię w thermomixie, możesz też użyć robota kuchennego lub rąk)
- W środku ciasta zrób „studnię” i wbij jajka i dodatki, następnie daej ugniataj ciasto
- Ono ma mieć grudkową struktrurę i będzie odrobinę sypkie – to jest ok
- Ciasto owiń folią i zostaw w lodówce na 15 min
- W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200 stopni
- Rozwałkuj ciasto na 3-4 CM, następnie nałóż warstwy na siebie i znów rozwałkuj.
- Wytnij krążki 6-7 CM
- Piecz 20 min.
Co dalej?
Bułeczki możesz nadziać czymkolwiek chcesz, warzywa, jajka czy… po prostu zjeść je z masłem i solą
SMACZNEGO! 🙂
Co o daniu myślą inni?
„WOW – lekkie, puszyste i to nadzienie super! :).”
0 komentarzy