Stek z kapusty – bo kapusta nie musi być nudna
Liście kapusty przekładane kimchi (lub bez kimchi) , z karmelizowanymi orzechami i czymś na kształt pico de gallo.

Wstęp

Dlaczego ten przepis?

Bo mogę! I wy możecie! 🙂

Nie jedząc mięsa a raczej jedząc go mało, komponowanie posiłków stało się małym wyzwamiem. 

I czasem nachodzi nas ochota na coś bardziej „mięso-podobnego”.

Co prawda, ja wyznaję zasadę, że wmawianie komuś, że burak będzie smakował jak mięso – nie ma najmniejszego sensu.  Ale już przerabianie warzyw na dania które są inspirowane daniami mięsnymi i nadawanie im unikalnego charakteru – ma sensu bardzo dużo.

Nie tylko uczy nas jeść więcej warzyw, ale też poszerza nam horyzonty jedzeniowe!

O czym warto pamiętać?

  • Do tego przepisu możecie użyć dowolnych orzechów, natomiast laskowe sprawdzają się smakowo najlepiej
  • Zamiast syropu klonowego możecie użyć syropy z agawy czy miodu 
  • Ja używam pomidorków koktajlowych bo bardzo je lubię, ale zwykłe pomidory też będą spoko
Kostka z dynią

Porcji:

2

Czas całkowity:

 45min

Czas aktywny:

35 min

Dobre na:

Obiad

Składniki

 Stek z dyni

  • 1/4  kapusty pokrojonej na pół
  • Sól i pieprz do smaku
  • 500 ml Maślanki / 100 ml soku z cytryny 
  • Sól i pieprz
  • Kimchi (lub np rzodkiewka zalana cytryną na 20 min)

Salsa z pomidorów:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 cebuli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Puree z kalfiora i pietruszki

  • 6 ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 1 łyżezka soli wędzonej
  • pieprz

Karmelizowane orzechy

  • garść orzechów 
  • 1 łyżka miodu / syropu klonowego

Sprzęty i inne

 

  • Blacha
  • Patelnia
  • Blender
  • Łyżka
  • Garnek 
  • Miski do panierowania

Instrukcja krok po kroku

Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne! embarassed

Kolejność jest pukładana tak, żeby zoptymalizować czas gotowania. 

Jak chcesz którąś część robić osobno to patrz po literkach – K – Kapusta; S – Salsa; P – Puree; O – Orzechy

  1. [K] Sok z cytryny / Maślankę wymieszaj z łyżeczką soli i pieprzu (i chilli jak lubisz)
  2. [K] Kapustę zamarynuj w soku z  cytryny lub maślance przez 1h (uważak, żeby nie naruszyć trzonu będzie się lepiej trzymało)
    • [K]Gotuj kapustę przez 45 min na średnim ogniu
      • Możesz też wsadzić do pierkanika na 45 min na 130 stopni pod przykryciem
      • wtedy po pod koniec pieczenia podnieś temperaturę do 200 st, usun przykrycie i zostaw na kolejne 5-7 min – aż boki się łądnie zarumienią
    • [P]Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości
    • [S]Pomidorki koktajlowe pokrój, wrzuć do miski i posól
    • [O]Orzechy poszatkuj
    • [O] Rozgrzej patelnię (bez oleju)
    • [O] Wrzuć orzechy na patelnię, na mały ogień, i bardzo uważaj na na to, żeby ich nie spalić. 
    • [O] Po ok. 30-45 sekundach nalej na patelnię miód / syrop klonowy i posól odrobinę i ściągnij z patelnii
    • [K] Jeśli gotował_aś kapustę – Osusz kapustę
    • [K] Jeśli gotował_aś kapustę – rozgrzej piekarnik na 200 stopni
    • [P] Odcedź ziemniaki i daj je z powrotem na palnik przez 10-30 sekund (dzięki temu puree będzie bardziej puszyste)
    • [P&S] Pokrój cebulę w kostkę
    • [P]Rozgrzej patelnię z łyżką masła (lub oleju roślinneg) i zeszklij cebulkę
    • [K]Jeśli gotował_aś kapustę – Włóż kapustę do piekarnika
    • [S] Wrzuć cebulkę do pomidorów
    • [S] Dolej do pomidorków cytrynę i oliwę
    • [P] Ubij ziemniaki i wymieszaj z cebulką, łyżką masła (lub śmietanki kokosowej)
    • [K] Wyciągnij kapustę z piekarnika i zostaw ją na 3-5 min do ostygnięcia. 
    • Skłądanie: Możesz albo podać wszystko razem na talerzu albo wyłożyć na stół niech domownicy się częstują.
      • Jak wszystko razem na talerzu to w piramidkę: ziemniaki, kapusta, salsa i orzechy

    Co dalej?

    Zostaw komentarz i powiedz jak Ci smakowało. Jak jesteś na insta, wrzuć  u siebie na stories i oznacz @projekt.gotowanie będzie mi bardzo miło.

    SMACZNEGO! 🙂

    Co o daniu myślą inni?

    Więcej przepisów

    Pasztet – nie tylko na święta

    Pasztet – nie tylko na święta

    Wstęp Dlaczego ten przepis?Przepis na rosół już tutaj jest, pasztet dla mnie to przede wszystkim super sposób na "przerobienie" mięsa z rosołu. A przy okazji świąt pasztet uzupełniam o jałowiec, śliwki czy morele i  odrobinę korzennych przypraw.  Sama radość.   ...

    0 komentarzy

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Pin It on Pinterest

    Share This