Wstęp
Dlaczego ten przepis?
Bo mogę! I wy możecie! 🙂
Nie jedząc mięsa a raczej jedząc go mało, komponowanie posiłków stało się małym wyzwamiem.
I czasem nachodzi nas ochota na coś bardziej „mięso-podobnego”.
Co prawda, ja wyznaję zasadę, że wmawianie komuś, że burak będzie smakował jak mięso – nie ma najmniejszego sensu. Ale już przerabianie warzyw na dania które są inspirowane daniami mięsnymi i nadawanie im unikalnego charakteru – ma sensu bardzo dużo.
Nie tylko uczy nas jeść więcej warzyw, ale też poszerza nam horyzonty jedzeniowe!

O czym warto pamiętać?
- Do tego przepisu możecie użyć dowolnych orzechów, natomiast laskowe sprawdzają się smakowo najlepiej
- Zamiast syropu klonowego możecie użyć syropy z agawy czy miodu
- Ja używam pomidorków koktajlowych bo bardzo je lubię, ale zwykłe pomidory też będą spoko

Porcji:
2
Czas całkowity:
45min
Czas aktywny:
35 min
Dobre na:
Obiad
Składniki
Stek z dyni
- 1/4 kapusty pokrojonej na pół
- Sól i pieprz do smaku
- 500 ml Maślanki / 100 ml soku z cytryny
- Sól i pieprz
- Kimchi (lub np rzodkiewka zalana cytryną na 20 min)
Salsa z pomidorów:
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/4 cebuli
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Puree z kalfiora i pietruszki
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżezka soli wędzonej
- pieprz
Karmelizowane orzechy
- garść orzechów
- 1 łyżka miodu / syropu klonowego
Sprzęty i inne
- Blacha
- Patelnia
- Blender
- Łyżka
- Garnek
- Miski do panierowania
Instrukcja krok po kroku
Nim zaczniemy, odmierzamy wszystkie składniki – nie żartuje to ważne!
Kolejność jest pukładana tak, żeby zoptymalizować czas gotowania.
Jak chcesz którąś część robić osobno to patrz po literkach – K – Kapusta; S – Salsa; P – Puree; O – Orzechy
- [K] Sok z cytryny / Maślankę wymieszaj z łyżeczką soli i pieprzu (i chilli jak lubisz)
- [K] Kapustę zamarynuj w soku z cytryny lub maślance przez 1h (uważak, żeby nie naruszyć trzonu będzie się lepiej trzymało)
- [K]Gotuj kapustę przez 45 min na średnim ogniu
- Możesz też wsadzić do pierkanika na 45 min na 130 stopni pod przykryciem
- wtedy po pod koniec pieczenia podnieś temperaturę do 200 st, usun przykrycie i zostaw na kolejne 5-7 min – aż boki się łądnie zarumienią
- [P]Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości
- [S]Pomidorki koktajlowe pokrój, wrzuć do miski i posól
- [O]Orzechy poszatkuj
- [O] Rozgrzej patelnię (bez oleju)
- [O] Wrzuć orzechy na patelnię, na mały ogień, i bardzo uważaj na na to, żeby ich nie spalić.
- [O] Po ok. 30-45 sekundach nalej na patelnię miód / syrop klonowy i posól odrobinę i ściągnij z patelnii
- [K] Jeśli gotował_aś kapustę – Osusz kapustę
- [K] Jeśli gotował_aś kapustę – rozgrzej piekarnik na 200 stopni
- [P] Odcedź ziemniaki i daj je z powrotem na palnik przez 10-30 sekund (dzięki temu puree będzie bardziej puszyste)
- [P&S] Pokrój cebulę w kostkę
- [P]Rozgrzej patelnię z łyżką masła (lub oleju roślinneg) i zeszklij cebulkę
- [K]Jeśli gotował_aś kapustę – Włóż kapustę do piekarnika
- [S] Wrzuć cebulkę do pomidorów
- [S] Dolej do pomidorków cytrynę i oliwę
- [P] Ubij ziemniaki i wymieszaj z cebulką, łyżką masła (lub śmietanki kokosowej)
- [K] Wyciągnij kapustę z piekarnika i zostaw ją na 3-5 min do ostygnięcia.
- Skłądanie: Możesz albo podać wszystko razem na talerzu albo wyłożyć na stół niech domownicy się częstują.
- Jak wszystko razem na talerzu to w piramidkę: ziemniaki, kapusta, salsa i orzechy
Co dalej?
Zostaw komentarz i powiedz jak Ci smakowało. Jak jesteś na insta, wrzuć u siebie na stories i oznacz @projekt.gotowanie będzie mi bardzo miło.
SMACZNEGO! 🙂
0 komentarzy